Senaste

Årets tennismästare i tennis

Utesäsongen i tennis avslutades med prisdelning till dem som gått in på medaljplats i inte mindre än sju klasser. I frånvaro av de elitspelare som studerar på annan ort lade Richard Sigg och Magnus Pått beslag på de mest prestigefyllda medaljerna.

Richard Sigg etta bland herrarna

Richard Sigg vann herrklassen med Magnus Pått på silverplats. Fjolårets mästare i herrklassen, Elias Yli-Panula, har gått vidare i sin karriär och går nu på tennislinjen i Umeå idrottsgymnasium och deltog därmed inte i årets Närpesmästerskap. I den nya damklassen klev Elizabeth Yli-Panula fram som slutsegrare.

Veteranklassen dominerades av samma herrspelare i omvänd ordning. Pått tog guld och Sigg silver. Valter Långell har gjort stora framsteg och blev nu juniormästare. Motionsklassen är en slags division 2 i mästerskapen och där var Jens Nygård suverän guldmedaljör. I dubbel tog paret MagnusPått/Jens Nygård guldet.

Herrfinalen blev en jämn kamp. Magnus Pått spelade som bäst i första set, som han tog med 6-2. Han fortsatte i andra set till en 4-1 ledning. Richard Sigg gav sig inte, utan segade sig upp till 4 lika och tiebreak. Efter att ha tagit tiebreaket avslutade Sigg med tre avslutande raka games till 6-3 och sitt andra herrguld. Junioren Valter Långell tog bronset. De elva bästa närvarande spelarna i Närpes deltog.

Damer, juniorer och veteraner

Veteranklassen för spelare över 35 år höll bra nivå med samma finalpar som i herrklassen. Här vann emellertid Magnus Pått mästartiteln, medan Sigg fick nöja sig med silvret. Marcus Bärden gick in på bronsplats bland 12 deltagare. 

Det har gått flera år sedan damerna tävlade om mästerskapet. Bland sex deltagare var Elizabeth Yli-Panula klar etta med Marie-Helene Bernas -Otieno på andra plats. Malin Ingves tog sin första mästerskapsmedalj någonsin genom att vinna bronset..

I juniorklassen var den lovande junioren Valter Långell klart starkast. Han besegrade Melvin Pått med 6-3,6-3 i finalen medan Pontus Sand tog hand om bronset. Långell är yngst av de nationellt tävlande Närpesjuniorerna och rankas på 40-de plats i den nationella rankinglistan för 13 åringar. 

Jämnt i motionsklassen och optimistklassen

Motionsklassen håller riktigt bra nivå med 13 välspelande deltagare.  Jens Nygård började med att besegra först seedade Amer Velic i kvartsfinalen och fortsatte sedan med att vinna över Mikael Bengtsson i semifinalen med 6-3,6-3. På den andra halvan vann Andreas Kronlund över Thuan Tran i kvartsfinalen och sedan knappt över Christoffer Sund efter två tiebreak i semifinalen med 7-6,4-6,10-7. 

Nygård och Kronlund har båda utmärkt rörlighet, fin bollkänsla och bra taktiskt kunnande. Finalen blev jämn och välspelad med långa bolldueller och frekventa nätattacker. Nygård blev slutsegrare med 6-4,7-5.

Optimistklassen med 12 deltagare är en slags division tre där spelare som inte är med på den lokala rankinglistan över de 50 bästa i Närpes möter varandra. Patrik Asplin fick kämpa hårt för att vinna över junioren Andrew Otieno med 4-6,6-4,10-5 i semifinalen. Thuan Tran gick lätt till final där han tog slutsegern först i tredje set med 4-6,6-1,6-3. Därmed går båda spelarna in på rankinglistan inför nästa år. Otieno fick en välförtjänt bronspeng.

Rafflande dueller i dubbeln

I dubbeln blev det många rafflande dueller och jämna matcher med massor av 40 lika lägen och många avgörande tiebreaks mellan 11 spelarpar.

Fjolårets vinnare Stefan Holm och John Lindén fick kämpa sig genom två avgörande matchtiebreak på vägen till finalen. De vann först över Zlatkowic/Letic och sedan i semifinalen över Sigg/Sund med 6-4,1-6,10-5. Magnus Pått och Jens Nygård var likaså pressade till matchtiebreak i sin semifinal. Finalbiljetten lossnade med siffrorna 7-5,6-7,10-5. I finalen var först seedade paret Nygård/Pått starkare speciellt i nätduellerna och vann guldet med 6-4,6-1.

Det är ett friskhetstecken för tennisen i Närpes att mästartiteln bytte ägare i samtliga klasser detta år. I singel möttes sammanlagt 59 spelare och i dubbel 22 spelare. Närpes är en av de ytterst få kommunerna i landet som har egna lokala mästerskap.

Bo-Eric Siren