Senaste

ELIAS OCH JONATHAN TÄVLAR I SVERIGE OCH FINLAND

Elitspelarna i tennis tränar och tävlar både i Sverige och Finland. Elias Yli-Panula stortrivs vid tennisgymnasiet i Umeå. Jonathan Ånäs tränar och arbetar i Uppsala. Isac Lindén studerar i Ekenäs och tränar där och även i Hangö.

Elias Yli-Panula är den som just nu satsar mest på att utvecklas. Med 15 timmar träning per vecka känner han att han gjort riktigt goda framsteg i alla delar av spelet. De tränar i allmänhet både på förmiddagen och på kvällen. Tekniken har utvecklats i såväl grundslagen, som nätspelet och serven. De har jobbat mycket med fotarbetet med den påföljd att snabbheten har ökat och hårdheten förbättrats. Just nu pågår en månads grundträning.

Elias har i höst tävlat både i Sverige och Finland. I Åbo deltog han i A-lauantai tävlingen som genomförs på en dag. Deltagarna inledde med gruppspel. Där vann Elias sin grupp och gick till finalserien. Där blev det förlust i första omgången.  I Gävle vann han tre matcher och gick till final i en turnering för 16 åringar med 25 deltagare. I en herrtävling i Örebro gick han till kvartsfinal. I Göteborg deltog han i SM med 160 deltagare i klassen för 16 åringar. Elias gick in i huvudklassen med 52 deltagare. Elias förlorade i huvudklassens första omgången, där han mötte nionde seedade svensken. 

Elias är nu rankad nr 45 bland 16 åringarna i Sverige och nr 30 i samma åldersgrupp i Finland. Så går han i skolan eftermiddagarna och även skolarbetet löper riktigt bra. Han får därtill lära sig att sköta sin egen vardag i eget boende. 

Jonathan still going strong 

Jonathan Ånäs deltog i en herrklass med 27 deltagare i Uppsala. Han var seedad trea och vann två inledande matcher. Därmed var han i semifinalen, precis som hans seedning hade antytt, men kom inte vidare. Han tränar regelbundet ett par gånger per vecka och dubbelt upp inför tävlingar. Han tycker att spelet löper rätt bra men hans matchovana märks. Han håller inte riktigt samma tempo som under sina bästa perioder.  

Träff har aldrig samtidigt haft mera än två spelare i A-klassen, som är den högsta i Finland. Nu är det bara en tidsfråga innan Elias Yli-Panula når A-klass och därmed skapar ett nytt kapitel i Träffs historia. Med tre A-klassare skulle Träff ha ett utmärkt serielag ifall alla skulle kunna spela seriespel i Finland.

Nu skall alla Närpes elitspelare träffas under jullovet i Närpes. Det blir gemensamma träningar och en hel del erfarenhetsutbyte. Det gäller att också lokalt dra nytta av det kunnande dessa spelares tillsammans samlar på sig. Därtill någon av dem också deltar i den årliga skojtävlingen om julskinkan under jullovet.

Bo-Eric Siren