Senaste

ELIAS YLI-PANULA I STORFORM

I sommar har Elias Yli-Panula aktiverat sig rejält både med träning och med tävlandet. Resultatet har därför kontinuerligt förbättrats och i den senast nationella tävlingen vann han D-klassen och gick till final även i C-klassen. Det är prestationer som ingen spelare från Närpes har nått sedan Isac Lindén och Jonathan Ånäs radade upp sina segrar.

I Seinäjoki hade de nationella tävlingarna samlat breda startfält med spelare på verkligt god nivå. I D-klassen var Elias först seedad. Han vann de två matcherna över spelare från Jyväskylä och Seinäjoki  med klara siffror.  I finalen blev det jämna dueller med Teppo Mäkelä från Seinäjoki. Träffspelare blev slutlig vinnare med siffrorna 7-5,6-2.

Två finalplatser

I C-klassen är motståndet betydligt hårdare. Ändå vann oseedade Yli-Panula även här de två första omgångarna. Semifinalen mot  första seedade Janne Eerikäinen från Helsingfors blev  en riktig triller. Elias Yli-Panula rörde sig fint och höll grundslagen inne med bra fart. Men han lyckades också avgöra vid nätet. Det blev både hans och hela klassen bästa match. Träffspelare stod som slutsegrare med 6-1,1-6, 10-7.  Tyvärr måste han lämna walkover i finalen pga en skada i handen.

I klassen för pojkar under 14 år deltog tre juniorer från Närpes.  Valter Långell var ytterst nära att i sin andra match slå först seedade Valtteri Nummi från Tammerfors . Han förlorade första set men dominerade andra set. I matchtiebreaken räckte det med några missar från Långells sida.  Nummi vann med 6-3,1-6,10-8.

Pontus Sand gick lätt till final på sin halva av schemat. I finalen höll  han  sin normala nivå i spelet , men  Nummi Tammerforsaren var säkrare och vann klassen med 6-2,6-3 i finalen. Trots bra spel fick Närpespojkarna  blodade tänder eftersom det var ytterst nära att de hade mötts i finalen.  Melvin Pått förlorade mot Nummi i första omgången, så Tammerforsaren slog samtliga Träffspelare.

Avancerar i rankingen

Trots obefintlig tennis träning i militär tjänstgöringen försöker Isac hålla igång genom sporadiskt tävlande i A-klassen. I Seinäjoki blev det denna gång förlust i matchtiebreak mot ärkefienden Jaakko Matikainen.  Efter Dragsvik blir det hårdträning för att avancera till sin normala nivå.

I tennis finns dels ranking för varje årsklass under juniortiden, dels en nivåindelning i olika klasser.  E den lägsta klassen och A klassen den högsta. Närpes har genom alla tider haft fyra A-klassare och ett fåtal B-klassare. Nu är Yli-Panula i D1 och nära att avancera till C-klassen.  Bland 15 åringarna är han rankad på 37 plats i hela landet. Pontus Sand och Valter Långell ligger kring plats 90 i landet i egna åldersklasser. Alla pojkar har ett flertal tävlingar framför sig både på sommaren och under hösten. Siktet för allihop är att höja både spelnivå och rankingplaceringar.