Senaste

Elias Yli-Panula trefaldig tennismästare

De årliga tennismästerskapen i Närpes har än en gång producerat en klar stjärna. Elias-Yli-Panula vann inte bara pojkklassen utan tog även guld i motionsklassen och dubbeln.

Herrklassen hade samlat ett starkt startfält på 16 spelare med Isac Lindén i spetsen. Han tog som väntat mästerskapet med en klar seger över  Richard Sigg med 6-1,6-0 i finalen. Bakom honom blev det hårda kamper om de andra placeringarna. Marcus Bärdén och Richard Sigg spelade en utmärkt tresetare om silver resp bronsmedaljen. Med varierande spel, med fin rörlighet och fullt av välplacerade grundslag, stoppbollar och lobbar av båda spelarna, skrevs resultatet slutligen 6-7,6-3,6-2 till Sigg.

Nykomlingen Marcus Bärdén hade före det gått från motionsklassen och in i herrklassen genom segrar över Toni Wegelius, Per Göthelid och Rasmus Krook. På den andra halvan av schemat vann Richard Sigg över bl.a. Magnus Pått och tog sig fram till medaljmatchen mot Marcus Bärdén.

Motionsklassen kan betecknas som ”division 2” i Närpes. De 16 deltagarna kämpade om både medaljer och avancemang till herrklassen. Den håller bra nivå med ett flertal jämna tresetare. Endast 13-årige Elias Yli-Panula vann klart i första omgången. Efter tre set mot Darco Letic i kvartsfinalen överraskade han stort med att även besegra Marcus Bärdén i den ena semifinalen med 1-6,6-4,6-4.

På den andra halvan av spelschemat tvingades John Lindén till tre set mot Micke Bengtsson i den andra semifinalen. I finalen triumferade Yli-Panulas säkerhet och placeringsförmåga över Lindéns nätspel sedan med siffrorna 6-3,6-4.

Nya mästare

Optimistklassen ( ”div 3”) är till för den som ännu inte kommit upp på rankinglistan för de 50 bästa spelarna i Närpes. Nykomlingen Björn Ålund debuterade med att vinna finalen över Zacharias Eriksson med 6-3,6-1.

Eftersom det stora deltagarantalet i olika klasser inte tillåter veteranerna att spela i augusti gick veteranklassen av stapel redan på våren. Richard Sigg vann i finalen över Per Göthelid med 6-1, 4-6,6-1. Bronset gick till fjolårsvinnaren Magnus Pått.

I juniorklassen för pojkar under 14 år var Elias Yli-Panula klar etta, medan Zacharias Eriksson tog silvret.Det blev således nya mästare i alla klasser förutom dubbeln.

Dubbeln hade samlat 11 par som visade upp en riktigt bra nivå. Tennisspelarna spelar allt oftare dubbel också på träningarna. I det något udda paret med Isac Lindén tog Elias Yli-Panula här sitt tredje mästerskap. Veteranerna Mats Lipkin och Alf Berg är still going strong och stod för motståndet i finalen. Lindén och Yli-Panula behöll mästartiteln med 6-3,6-3.

Mats Virta och Richard Sigg pressade Lipkin/Berg till matchtiebreak i semifinalen, men fick nöja sig med bronspengen efter att i sin tur ha besegrat Wegelius/Nissfolk i matchtiebreak.

Närpesmästerskapen i tennis är en rätt unik företeelse i vårt land. Veterligen förekommer stadsmästerskap inte i någon annan stad. I Närpes har mästerskapen en viktig aktiverande roll, speciellt för dem som inte spelar nationellt.

 

Bosse Siren