Senaste

Isac Lindén redo för nästa nivå

Den 18-årige Isac Lindén håller nu på att avsluta sin framgångsrika  juniorkarriär i tennis.

Han har förberett sig i fyra internationella juniortävlingar och siktar nu på seniorernas Future tävlingar med början nästa år.

Denna vecka deltog Lindén i ITF turneringen i Pajulahti. För att komma in i huvudtävlingen krävs, att man bland de 32 kvalarna slår sig fram till en av de fyra spelare som går in.  Där väntar sedan en huvudtävling med 32 deltagare. I Pajulahti deltog spelare från tio länder i huvudklassen.

Lindén gjorde bra ifrån sig. I första matchen tog han en relativt lätt seger med 6-4,6-1 mot en estnisk spelare. I andra omgången ledde han 4-1, när motståndaren Jussi Salmio tvingades ge walk over. Den tredje matchen blev en stenhård duell mot Frederic Vogeli från Schweiz. Lindén vann första set med 6-3, men låg sedan under med 1-3 i andra set. I det läget lyfte han sitt spel till den egna toppnivån och tog fem game i följd till vinst med 6-3.

Inga ITF poäng i huvudklassen

I huvudklassen hade han maximal otur. Han blev igen lottad mot den först seedade spelaren. Detta har skett i samtliga ITF  turneringar. Han har tagit sig igenom kvalet, men i samtliga fyra fall blivit lottade mot huvudklassens högst rankade spelare redan i första omgången.

Först seedade Maks Kasnikowski från Polen var en gedigen spelare med solida grundslag, fina volleyattacker och säker serve. Det blev för mycket för Linden som förlorade med 1-6,2-6. Ändå gjorde Närpespojken mycket väl ifrån sig. Han hängde med i duellerna, men gjorde sedan för många s.k. unforced errors, dvs fel utan att ha varit pressad till dem. Han kom inte upp i samma nivå som toppmatchen mot Vogeli. Han har nått endast 2 st ITF poäng och blev utan även denna gång. För poäng krävs nämligen minst vinst i första omgången i huvudklassen.

ITF turneringarna har visat att Lindén hänger med även internationellt på de lägre nivåerna. Nu är han mogen för att övergå till seniorerna Future klass. Han är också intresserad av att satsa på internationella träningsläger och ev en tennis akademi efter avslutad studentexamen våren 2019.

Gärna tillsammans med Jonathan Ånäs som nu tränar och tävlar i Sverige. Det skall bli intressant för alla Närpesbor att följa pojkarnas  fortsatta karriär. Patric Jansson är den enda från regionen som någonsin fått ATP poäng bland seniorerna.

 

Bosse Siren