Senaste

JUKKA-PEKKA NIEMI NY TENNISMÄSTARE I NÄRPES

Närpes mästerskapen är den största lokala tennistävlingen i regionen. I årets upplaga spelade man om mästerskapet i sex klasser i singel och en i dubbel. Nyheten för i år var att man för första gången på flere decennier också hade en klass för flickor under 18 år, vilket återspeglar ett ökat intresse bland flickor att spela tennis. 

Ny herrmästare

Herrklassen samlar de bästa lokalt spelande herrarna som även i år bjöd på många direkta rysande dueller. Darco Letic avancerade genom motionsklassen (”lokala div 2”) upp till herrklassen där han i första omgången klarade av Stefan Holm via matchtiebreak. I kvartsfinalen var Valter Långell ändå starkare med knappa 7-5,6-4. Jens Nygård vann sin kvartsfinal över Mathias Salo med nästan identiska siffror, nämligen 6-4,7-5.Richard Sigg avancerade lätt till semifinal där han besegrade Jens Nygård med 6-3,3-6,6-2. 

Den 39 årige Jukka-Pekka Niemi tränade i Närpes som junior och gjorde nu comeback. Han vann både sin kvartsfinal mot Magnus Pått och semifinalen mot Valter Långell med klara siffror. Också i finalen var Niemi den klart starkare. Han höll grepp om spelet med effektiva underskruvade slag. Motståndarna har fullt upp med att parera hans anfall som ibland avslutas med väl genomförda nätattacker. Niemi är därtill  taktisk och besegrade Richard Sigg med 6-2,6-3 i finalen. Endast 14 åriga Valter Långell lyckades ta sin mest meriterande seger någonsin i mästerskapen genom att vinna bronsmedaljen efter seger över Jens Nygård med 6-0,2-6,6-3.

Jämna matcher i alla klasser

I motionsklassen deltog endast 8 spelare men nivån var jämn och bra. Thuan Tran besegrade 14 årige Melvin Pått med 7-6,2-6, 10-6. Darco Letic har utvecklats rejält i år som tennisspelare och gick nu lätt till final. Där besegrade han Thuan Tran med 6-4,6-3. Även Tran har tagit stora steg framåt i sitt spel.

Glädjande nog har flere vietnameser i Närpes funnit glädje i att spela tennis. I optimistklassen för spelare som inte är med på den lokala rankinglistan över de 50 bästa spelarna vann nykomlingen Long Luu mästartiteln. I finalen besegrade han Bao Pham med 6-3,6-2. Här kan man se att integreringen av inflyttade är på god väg inom tennisen.

Den internationella gränsen för att räknas som veteran går vid 35 år. I årets veteranklass deltog 12 spelare. Även här möttes Richard Sigg och Jens Nygård i en jämn final där Nygård visade sin mångsidiga förmåga genom att ta titeln med 6-1,2-6,6-3. Marcus Bärden lade beslag på bronspengen genom att besegra Magnus Pått i en svajig match där resultatet skrevs 6-3,0-6,6-0.

I dubbeln gick paret Sigg/Nygård till final med klara matchvinster. Långell/Letic hade en tuff semifinal mot Magnus och Melvin Pått som sedan tog bronspokalen. Finalen blev en av de bästa som spelats i Närpes.  Samtliga spelare hade fin bollkänsla och bra fotarbete. Det blev varierande spel med löpningar, lobbar, stoppbollar och vinnande volleys. Richard Sigg och Jens Nygård vann till slut över Valter Långell och Darko Letic med 6-4,4-6,6-2.      

Första flickklassen på decennier

För första gången på länge spelades en flickklass under 18 år. Tävlingsdebuten kännetecknades av nerv och spänning liksom rejäla doser av ungdomlig glädje. Endast 10 åriga Elena Bogesic och 14 årige Angela Zlatkowic vann sina kvartsfinaler. Efter att ha förlorat i semifinalerna möttes de i bronsmatchen där Angela vann med 6-4,6-2.  Finalen blev en rysare där Dzejlana Muslic till slut blev Närpesmästare genom att besegra Erica Lassfolk med 6-4,4-6 och ta det avgörande matchtiebreaket med 10-4. 

Flickorna deltog för första gången också i damklassen. Där nådde de semifinalerna. De mest rutinerade spelarna möttes i finalen. Elizabeth Yli-Panula behöll sin mästartitel genom att besegra Mias Bernas-Otieno med 6-2,6-3.  

I och med Närpesmästerskapen avslutades utesäsongen och spelarna övergår nu till att spela inomhus och delta i nationella halltävlingar. 

Bo-Eric Siren