Senaste

Nya mästare i alla mästerskapsklasser

Närpesmästerskapen på uteplanerna är årets största lokala tennisevenemang. Årets mästare utses efter matcher i sju klasser. Jens Svedman tog den värdefullaste titeln genom att ta sitt första guld i herrklassen. Dubbeln blev i år den intressantaste klassen och den vanns av det udda paret Isac Linden tillsammans med Elias Yli-Panula.

Herrklassen spelas med de i Närpes högsta 20 rankade spelarna. Därtill kan man komma in via motionsklassen, vars semifinalister också får tävla om herrtiteln. I frånvaro av bl.a. Isac Lindén och Jonathan Ånäs var Jens Svedman först seedad i år. Han fick ändå kämpa hårt för titeln. I kvartsfinalen behövde han 3 set för att besegra Johan Langels och i semifinalen krävdes tiebreakvinst mot Richard Sigg.

På andra halvan av schemat behövde Magnus Pått likaså tre set i kvartsfinalen för att slå Stefan Holm. Det samma gällde semifinalen mot Andreas Kronlund,som avgjordes först efter att Pått tagit tredje set. I finalen kom sedan ingendera spelaren upp till sin bästa nivå. Jens Svedman var ändå jämnare och säkrare, parerade Påtts offensiva slag och tog mästartiteln med 7-5,6-4. Richard Sigg vann bronset efter att ha besegrat Andreas kronlund i två raka set.

Underhållande dubbel

Dubbeln var mästerskapens mest underhållande klass med 14 deltagande par. Först seedade Richard Sigg/Mats Virta tog sig lätt till final. Däremot fick andra seedade Lindén/Yli-Panula ta till ett avgörande matchtiebreak för att klara av paret Mats Lipkin/Alf Berg. I finalen höjde sig Lindén/Yli-Panula minst en nivå. Samspelet löpte föredömligt när Yli-Panula höll motståndarna på avstånd från nätet och Lindén slog avgörande vinnarpoäng. Resultatet skrevs 6-4,6-3

Motionsklassen spelas med de spelare som är rankade lägre än 20-e på den lokala rankinglistan. Motionsklassen håller i allmänhet hög nivå. Så även i år. Redan i kvartsfinalerna uppvisades verkligt fin tennis. Stefan Holm var först seedad och gick med klara siffror ända till finalen. Andreas Kronlund gav inte heller ifrån sig många game på vägen till finalen, där han slog Holm med klara 6-3,6-2. Sett till samtliga klasser blev Kronlund , Holm och Yli-Panula de spelare, som särskilt utmärkte sig under mästerskapen.

I optimistklassen, som är till för de spelare som inte ligger på rankinglistan i Närpes, vann Marko Autio sin första mästartitel. Bland juniorerna blev Ville Laine mästare i 14 års klassen och Rasmus Krook i klassen för juniorer under 18 år.

Veteranklassen för över 35 åringar hade i år samlat 20 deltagare. Magnus Pått var först seedad och gick till final efter seger i semifinalen över Johan Langels. Fjolårsmästaren Richard Sigg besegrade Per Göthelid i deras semifinal, men kunde inte rå på Pått i finalen. Magnus Pått tog sin första mästartitel någonsin efter finalvinst med klara 6-2,6-1.

Närpesmästerskapen är en ganska unik företeelse. Förr hade de flesta städerna lokala mästerskap, men numera är de få orter som håller upp den traditionen. För Närpes är mästerskapen den lokala höjdpunkten, där spelarna verkligen får mäta sin spelstyrka mot alla andra i staden. Detta vitaliserar den lokala tennisen, vilket i år bl.a. syntes i form av att alla klasser fick nya mästare.