Senaste

Isac och Jonathan till JGP Masters

Isac Linden och Jonathan Ånäs har kvalificerat sig in i Junior Grand Prix Mastersfinal. I helgens sista deltävling i Helsingfors kom de till semifinal i dubbel. Samtidigt blev det klart att båda går in bland de åtta bästa i årets serie.

Ute i stora världen spelas det om poäng som ger plats i en Masters final i slutet av året. Henri Kontinen vann under helgen hela Masters i dubbel, vilket är den största tennisprestationen någonsin för en finländare. Junior Grand Prix är en motsvarande serie i Finland,med sex deltävlingar för juniorer i olika åldrar. I klassen för 16 åringar samlade både Isac Lindén och Jonathan Ånäs tillräckligt poäng för att gå in bland de 8 som spelar om Masters titeln.

I deltävlingen i Helsingfors var båda Närpes spelarna färdigt i huvudtävlingen bland de 16 bästa. I singel inledde Isac Lindén med en felfri insats mot Nino Salonen. Efter att ha presterat en av sina bästa matcher någonsin tog han segern med klara 6-1,6-2. Jonathan Ånäs förlorade sin första match mot Anttoni Kinnunen, som därmed gick vidare till att möta Lindén. Kvartsfinalen gick i hårt tempo, för det mesta i Kinnunens regi. Men Lindén har mognat i sitt spel och tog första set till tiebreak. I andra set var Helsingforsaren snäppet bättre på de avgörande bollarna och därmed gick han vidare med resultatet 7-6,6-4. Kinnunen blev sedan även slutlig vinnare i hela deltävlingen.

Till semifinal i dubbeldeltävlingen

I dubbel inledde Ånäs/Lindén med en 7-5,6-1 seger. Andra omgångens match blev lättare och Närpesparet övertygade med 6-2,6-2. Semifinalen blev dramatisk. Träffspelarna var nära att ta första set, men gjorde några ödesdigra fel som gav Solatie/Pulkkinen setseger med 7-5. I andra set lyckades Linden och Ånäs hålla hög nivå genom hela setet och därmed även att ta det med 6-3. Det avgörande match tiebreaket var jämnt men till slut lyckades Helsingforsparet vinna med 10-8. Pulkkinen och Solatie vann sedan även finalen.

Närpespojkarna gjorde således åter igen utmärkta insatser. De föll mot slutsegrarna i Helsingfors JGP delturneringen, men har nu samlat tillräckligt poäng för att gå in bland de 8 bästa som får göra upp om Masters titeln i december i Åbo. Där står endast singel på programmet.

 

Bo-Eric Siren