Senaste

Isac och Jonathan i TV

Isac Lindén såg Roger Federer spela tennis på tv och blev inspirerad. Han drog med sig kompisen Jonathan Ånäs och resten är närpesisk tennishistoria. I dag är Lindén och Ånäs bland de mest lovande 14-åringarna i landet.

Det var hos en sjuårig Isac Lindén som gnistan för grenen tändes för första gången.

– Jag började då jag var kring åtta år, på hösten. Jag såg Roger Federer spela tennis på tv och ville pröva på. Det var bara att köra i gång. Ett samtal till Bosse (Bo-Eric Sirén) och så var man med i en träningsgrupp, minns Lindén.

Bo-Eric Sirén tog med sig tennisen till Närpes i början av 1970-talet och år 1978 föddes Tennisföreningen Träff. Det var också i en av föreningens många träningsgrupper som Lindén och Ånäs tog sina första steg inom grenen.

– Jag höll på med lite fotboll, men det var inte alls seriöst. Det har nog hjälpt en hel del att ha en tränare och träningskompisar. Utan hjälpen från Träff hade det nog inte gått, belyser Ånäs.

Träff viktig förening i Närpes

I dagsläget har Träff kring 160 medlemmar av vilka över hälften spelar aktivt. I Närpes är träningsmöjligheterna på sommaren ypperliga, men vintertid är Träff samt Ånäs och Lindén hänvisade till ett trägolv i en skolas gymnastiksal.

– Det är mycket snabbare tempo, det är inte alls som här. Man kan inte spela defensivt alls, det går inte, vet Isac Lindén.

När Yle Sporten träffar Lindén och Ånäs är det i samband med pojkarnas träning i Vasa Tenniscenter - en möjlighet som kommer via ett föreningssamarbete mellan Träff och T61 i Vasa.

– Den stora skillnaden är att bollarna blir mycket längre och man får springa en hel del för poängen. Här får man jobba mer på sina slag, men i Närpes handlar det mest om att hinna med, skrattar Ånäs.

Både Ånäs och Lindén hör till landstoppen i sin åldersgrupp, bägge är födda på senare halvan av år 2000 och går för tillfället i åttonde klass. En hel del av fritiden går åt till tennis. Förutom måndagens träningstillfälle i Vasa tränar pojkarna också flitigt hemma på trägolvet i Närpes. Dessutom är många veckoslut vigda för spelresor, som ofta blir både långa och tunga.

– Om man skall höra till landstoppen måste man vara med i turneringarna i södra Finland. Det räcker inte bara att spela här i Österbotten, säger Ånäs.

Tuffa möten på träning

På träning handlar det ofta om att möta varandra, något som pojkarna gjort under alla år sen den gemensamma hobbyn inleddes. Och matcherna är jämna.

– Han har en grym forehand och är bra defensivt. Han är väldigt oförutsägbar ibland. På sistone har jag vunnit matcherna, men då vi var yngre vann han nog alltid, säger Jonathan Ånäs om Isac Lindén

– Jonathan är bra mentalt. Han blir inte arg och kastar klubban och så håller han in bollen bra och missar väldigt sällan. Det är inte så roligt att spela mot honom, man får ingenting gratis. säger Lindén i sin tur om Ånäs.

Inför 2015 tar både Lindén och Ånäs steget upp till klassen för 16-åringar, vilket betyder att de kommer att spela mot en hel del spelare som är både äldre och större än killarna själva.

Framtiden oviss, men potential finns

Enligt Lindéns och Ånäs tränare Bo-Eric Sirén har killarna potential att gå långt.

– Vi måste se på helheten och ta det år för år. På kort sikt är det enkelt att öka på våra träningsmängder i Vasa parallellt med Närpes. På lite längre sikt kan till exempel Åbo eller tennisgymnasier i Sverige komma in i bilden, säger Sirén.

Både Lindén och Ånäs har via olika samarbeten kommit i kontakt med Jarkko Nieminen och hans tennisakademi och även fått känna på hetluften i Magnus Normans och Niklas Kultis akademi Good To Great.

De har också sin ringa ålder till trots redan hunnit spela matcher utomlands. Ber man pojkarna peka ut en internationell favorit på Touren får man två väldigt olika svar.

– Rafael Nadal är den jag ser upp till mest, han kämpar alltid till slut och ger allt, säger Ånäs.

Lindén ser naturligtvis upp till Roger Federer, som tände gnistan för sju år sedan.

– Han är inte som Nadal, som mest bollar bara. Federer kan ta fram en massa otroliga slag, så det tycker jag bäst om. Själv spelar jag nog inte direkt som Federer, det är nog i stället någon med ett hett temperament, jag är kanske mer som en Fabio Fognini då kanske, säger Lindén.

Efter avslutat träningspass packar pojkarna sina väskor och sätter sig i eldsjälen Bo-Eric Siréns bil och tar sikte på Närpes igen.

Vägen till den internationella tenniseliten är lång, men för Isac Lindén och Jonathan Ånäs har resan bara börjat.