Senaste

Sju nya Närpesmästare

Årets Närpesmästerskap i tennis förde igen fram nya spelare till mästartitlarna. Mästerskapen omfattade i år flere tävlingsklasser än någonsin förut. Förutom de sju herrklasserna tävlades det i damklassen och för första gången även bland flickor under 14 år. I sju av nio  klasser blev det nya mästare.

Den mest prestigfyllda titeln tog först seedade Jonathan Ånäs hand om, genom att vinna herrklassen. Därtill lade han beslag på mästartiteln för pojkar 14 år. Han blev den enda mästaren som lyckades  försvara lsin singeltitel.

Meriterade mästare

Herrfinalen blev en välspelad match mellan Ånäs och Isac Lindén. De stod i en klass för sig bland herrarna och visade upp långa bolldueller med  rappa avslutande vinnarslag . Ånäs hade större tyngd och säkerhet, vilket  ledde till att Lindén slog ut sig oftare. Finalsegern skrevs  trots jämnt spel med klara siffror, 6-2,6-1. I bronsmatchen  var uppåtgående  Jens Svedman starkare än Johan Langels med 6-3,0-6,6-4.

Det har hunnit gå 10 år sedan damerna fick mäta sig i kampen om vem som är bäst i Närpes. Damklassen  vanns av först  seedade Marie-Helene Bernas-Otieno. Finalen blev ändå betydligt jämnare och mera spännande än väntat. Nykomlingen Elisabeth Yli-Panula visade upp fina slag, utmärkt rörlighet och stark vinnarvilja. Bernas-Otieno  har redan hunnit samla på sig  sju mästerskap från tidigare år.  Med den rutinen kunde hon till slut ta hem damtiteln också i år. Detta med siffrorna 7-5,6-4. Kristina Cilderic  vann bronset efter seger över Frida Hellman med 6-2,6-0.

Båda huvudklasserna fick således mästare med starka meriter från tidigare mästerskap.

Motionärer  med sting

Motionsklassen hade samlat 16 spelare och höll hög klass. Samtliga seedade blev utslagna före semifinalerna. De spelare, som steg mest i ranking under mästerskapens gång, kom till semifinalerna. Semifinalister går också vidare till herrklassen. Jens Svedman bättrade på sitt spel för var match och stod till sist som slutsegrare i motionsklassen. I finalen besegrade han Andreas Nissfolk, som snabbt har avancerat från vinst i optimistklassen i fjol till silverplatsen i motionsklassen i år. Alexu Marca var en av de stora överraskningarna i mästerskapen. Till slut stoppades han ändå av Rasmus Krook , som i sin tur överraskade med att besegrade Marca i bronsmatchen med 6-4,6-2.

Också i optimistklassen var alla semifinalister nya. Joakim Bäcklund och Jonathan Jungerstam var  klart starkare än det övriga fältet . Finalen blev en rysare,  där Jungerstam till slut vann med 6-3,3-6,7-5. Alexander Prinsén fick kämpa hårt mot Lukas Sigg för att få sin bronspeng, men vann till slut med 6-2,6-7,6-4.

Veteranklassen håller också mycket bra nivå i Närpes. Johnny Yli-Panula tog sitt första guld i veteranklassen genom att besegra  Magnus Pått med 6-1,7-6.  Peter Norrbo är tvåfaldig mästare, men fick nu nöja sig med bronset efter seger över Alf Berg, med 5-7,6-1,6-2.

Dubbeln blev en intressant klass med 13 par och många matcher som gick till matchtiebreak. Alla seedade par gick till semifinal.  Ifjol tog paret Mats Lipkin/Alf Berg ett set mot Ånäs/Lindén. I år vann juniorerna över dem med klara 6-1,6-1. Johan Langels och Johnny Yli-Panula  besegrade Magnus Pått och Toni Wegelius  med 6-4,7-6 i kampen om bronset.

Både  flickor och pojkar

För första gången någonsin spelades också en flickklass under 14 år. Först seedade Frida Hellman var kunde ro hem mästartiteln med klara siffror över Emma Lipkin. Moa Häggblom tog sin första bronsmedalj någonsin.

Bland pojkarna var elitspelarna Ånäs och Linden naturligt nog flere klasser starkare än de andra. Ånäs vann 14 års klassen i två raka set.  Lindén lyckades ändra taktik till finalen för pojkar 18 år. Där gick  han  in för en betydligt offensivare game plan. Anfallen  lyckades ända fram till seger med 6-4,2-6,6-0. I de senaste fyra mötena har de två kombatanterna nu tagit två segrar var.  Det andra juniorparet, Casper Westergård och Rasmus Krook,  möttes  både i pojkar 14 och 18 år. Westergård vann bronset  under 14 med 6-1,3-6,6-3. Krook fyllde på sina fina mästerskapsprestationer med att kontra vinna 18 års bronset 6-3,6-4.

Årets Närpesmästerskap omfattade så många klasser att turneringen pågick i hela sju veckor. Tävlingen är unik i Finland eftersom det i andra städer kan finnas klubbmästerskap, men inte samarbete mellan föreningarna inom ramen för egna  stadsmästerskap.