Senaste

Jonathan Ånäs upp på Europarankingen

Närpestennisen har igen nått en ny milstolpe. Jonathan  Ånäs gick otippat ända till semifinal i årets första Tennis Europe turnering. Därmed fick han som första spelare  från Närpes någonsin   även  poäng på rankinglistan över pojkar under 14 år i Europa.

Den s.k. Tennis Europe turneringen består av  över 100 turneringar över hela Europa. Fr.o.m. i år skall Jonathan Ånäs och Isac Lindén pröva hur långt vingarna bär på den europeiska nivån under 14 år. Några av tävlingarna ordnas i Finland. I Uleåborg deltog 32 spelare i kvalet och 32 i huvudklassen. Jonathan tilldelades en wild card i huvudklassen  av Finlands tennisförbund och Isac Linden fick en wild card plats av arrangörerna.

Ånäs radade upp segrar

Jonathan ånäs inledde med en klar seger över fjärdeseedade  ryssen Ilya Filichev. Det blev alltså en skräll direkt, med 6-1, 6-1 seger för Träffspelaren.   I andra omgången fick estländaren Johannes Seeman bita i gräset när Ånäs  tunga grundslag malade sönder hans spel. I kvartsfinalen mötte Ånäs en annan finländare. Tammerforsaren Otto Meskanen har bl.a. vunnit ett finländskt mästerskap och även varit den klart starkare i deras två tidigare möten. För första gången tog Närpespojken nu revansch och dessutom med besked. Resultatet skrevs 6-3,6-2 i en match där Jonathan dominerade matchbilden från början till  slut. Han var starkare speciellt på det mentala planet.

I semifinalen stod Nico Hornitschek från Tyskland för motståndet. Han är rankad nr 96 i Europa och blev en nummer för stor för Ånäs. Tysken  var starkare i duellerna och servandet och tog  finalplatsen med klara 6-3,6-0. Därmed fick Närpesspelare en värdefull måttstock på vilken spelnivå som krävs för att vara bland de 100 bästa i Europa. Tysken vann sedan även finalen  mot Peetu Pohjola, som för tillfället är Finlands etta i denna åldersklass.. 

Isac Lindén är den andra elitspelaren från Närpes med europeisk spelnivå.  Han  fick denna gång  se sig besegrad i huvudklassens första omgång . Den välspelande Fred Schommer från Tyskland vann   med  klara siffror och fortsatte sedan ända till  en 1-2 förlust mot Peetu Pohjola i kvartsfinalen..

Upp på europeiska rankingen
'
Målet för Närpespojkarna är att under tre tävlingar i Finland samla tillräckligt poäng för att få tillträde även utan wild card i utländska tävlingar. Alla spelare som vinner någon match i huvudkalssen får poäng och noteras därefter på rankinglistan.  För tillfället handlar det om 720 spelare och mot slutet av året om drygt 1000 spelare som fått poäng.

Med sin överraskande semifinalplats erhöll Ånäs 30 poäng direkt och går in på ca 370-e plats i Europa. En historisk prestation som ingen annan Närpesspelare klarat av förut. Han fortsätter nu med att spela i Pajulahti under innevarande vecka. Därefter är målet att delta i någon turnering i utlandet.. Före det skall både Lindén och Ånäs trimmas på Tennisförbundets  träningsläger  i Vierumäki.

Bo-Eric Siren