Senaste

ÅNÄS-LINDEN TOG GULD I DUBBEL

Det bästa spelet någonsin gav det bästa resultatet någonsin i dubbel. Så kan man sammanfatta Isac Lindens och Jonathan Ånäs prestation  då de vann dubbeln  i  årets första  första Junior Grand Prix  tennis.

Junior Grand prix är en serie av sex deltävlingar i både singel och dubbel, inkluderande bl.a. finska mästerskapen.  Endast landets 40 bästa spelare i varje åldersklass får delta. De 8 bästa poängsamlarna går till masters i slutet av året. Ånäs och Lindens främsta framgångar har hittills kommit i singel. Dubbel i tennis är ett förvånansvärt annorlunda spel där lagarbetet avgör. Spelarna skall röra sig i samspel och bädda för varandra att ta den avgörande poängen på en större spelyta än i singel.

Lindén/Ånäs var andra seedade, så de började i kvartsfinalen. Första matchen  l gav en lätt seger med 6-0,6-1.  Semifinalen blev en jämn drabbning, där Träffparet  med knapp marginal  tog hem första set med 6-4.  Pulkkinen/Solatie  vann  därefter det andra setet med samma siffror. Träffarna blev allt tuffare i sitt spel vid nätet och vann därför det avgörande matchtiebreaket med 10-7.

Först seedade Rikkonen/Meskanen drabbades av en muskelskada och därmed gick Ernroth/Tianen till final på den andra sidan. De dubbelvana Helsingforsarna dominerade första set med 6-2 som resultat och ledde andra med 4-2. Lindén och Ånäs förbättrade hela tiden sitt spel och vågade nu göra inbrytningar, slå vinnande volleys och smashar som aldrig förr.  De räddade motståndarnas två matchbollar i andra set och tog bestämt hand om matchtiebreaket med 10-4. Därmed var guldet deras.
Under en enda turnering växte Närpeslaget  i sitt dubbelspel från ett medelgott par  till ett toppteam.  De bestämda nätspelet kommer de att ha nytta av även i singel.

     Kvartsfinal i singel
Isac Lindén inledde singelklassens kvalomgång med en fullgod insats mot Valtteri Laitinen. Lindén gick vidare med 6-4, 6-2 och hade inga besvär med att vinna följande match med 6-0,6-1. Därmed var han bland de 8 spelare som kvalat in till huvudklassen och lottas mot spelare som var färdigt där som seedade.
Lotten föll på Jonathan Ånäs och Närpespojkarna fick därmed slåss sinsemellan om avancemang. Jonathan Ånäs tunga grundslag  i långa dueller bar fram till en  seger  med 6-2,6-1.  I kvartsfinalen fick Ånäs möta Otto Meskanen, som vid det tillfället var rankad etta i Finland bland 14 åringarna.  Tammerforsare var skicklig på att hålla sina offensiva bollar innanför linjerna och satt hela tiden press på Ånäs. Förlust för Närpesspelaren med 3-6,2-6 i en välspelad drabbning.

Årets första JGP bjöd på spänning och dramatik med överraskande vinnare och spelare som måste föras till sjukhus. Matcherna  är ofta hårda och stämningarna kan vara nog så heta. Ånäs och Linden har som bästa merit i dubbel vunnit landets skolmästerskap som 12 åringar, men den här segern blev deras  största framgång någonsin i dubbel. Nästa JGP går i mars i Helsingfors.

Bo-Eric Siren

Foto av Monica Siren

På bilden . Fr vänster Jonathan Ånäs, tävlingsledaren Kimmo Hurme och Isac Lindén