Senaste

JONATHAN ÅNÄS SKRÄLLDE MOT LANDSLAGSSPELARE

Träffs elitspelare fortsätter att utvecklas till allt starkare tennisspelare i landets toppskikt. Jonathan Ånäs höjde sig ytterligare en nivå genom att efter en rad utmärkta segermatcher ta sig till final i den sista deltävlingen i årets Junior Grand Prix för pojkar under 14 år. Isac Lindén gjorde en fin come back efter sin skada.

Det är ovanligt att en 13 års spelare når final i klassen för pojkar 14 år. Jonathan Ånäs var före tävlingen rankad så lågt, att han fick  börja i kvalet. Där vann han två matcher utan setförlust och gick in i huvudklassen bland de 16 bästa. Första omgången gick mot Anttoni Kinnunen, som ingår i landslagstruppen för 13 åringar. Ånäs spelade ytterst övertygande och slog Hesingforsaren med överraskande klara 6-2,6-1.

I kvartsfinalen stod Volter Virtanen från Lojo för motståndet. Han är i landslagsgruppen för 14 åringar och mycket riktigt blev det en match i högt tempo. Spelarna följdes åt till 5 lika, varefter Ånäs tog de avgörande gamen till 7-5. I andra set ökade Ånäs på med ännu tyngre och dirigerande grundslag samt utmärkta avslutningar. Det förde honom till seger med 6-2 i andra set och den historiska semifinalplatsen var klar. Ingen Träffspelare har någonsin gått till semifinal i en åldersklass över den egna åldern.

                    Första final någonsin

Jonathan Ånäs har i sommar mött  andra seedade Tatu Alanen två gånger och förlorat båda matcherna. I semifinalen presterade spelarna långa hårda dueller. De tog tre game i följd var  och följdes sedan  åt till 6-6.  Ånäs fortsatte att spela sin bästa match någonsin och tog hem tiebreaket med 7-4. I andra set spelade han ut hela sitt register. Han servade stabilt, styrde spelet med tunga grundslag, tog vara på överlägen och lyckade dessutom slå in vinnande slag med hög procent. Det gav skrällseger efter 6-3 i andra set.

Därmed var han klar för finalen. Där mötte 13 årige Ånäs 14 åringarnas landslagsspelare Ilari Vesanen. Den storväxte Helsinforsaren satt upp en för hög fart för Träffspelaren. Efter att ha vunnit fem singelmatcher på raken fick Ånäs nu se sig besegrad med 3-6,1-6. Därmed nådde han ändå längre än någon annan Närpesspelare gjort och samtidigt höjde han hela sitt spelsätt med ytterligare en nivå.

Isac Lindén var färdigt i huvudklassen och  gjorde där en kämpainsats mot den ett år äldre  Emilio Martinez från Tammerfors. Efter förlust i första set vann Lindén andra set med klara 6-1. I tredje set hade Linden sin motståndare på gaffeln, men fick ändå ge sig med 4-6 .

I dubbel vann Närpesparet i första omgången. I kvartsfinalen lyckades Ånäs/ Lindén höja sitt spel till det bästa dubbelnivå  någonsin. I första set pressade de först seedade paret Alanen /Turunen rejält. Slutresultatet skrevs trots det 5-7, 1-6.

           Nya utmaningar

Därmed är årets Junior Grand Prix serie spelad. Ingendera av Träffspelarna nådde årets Masters, men chanserna att klara sig bra nästa år under 14 år har stärkts genom deras fina prestationer under det här året. I åldersrankingen steg Ånäs ända upp till tvåa i landet bland 13 åringarna och Lindén ligger på en fin femte plats.  Ånäs steg rejält bland 14 åringarna och ligger där som femma i landet. En fin belöning efter att ha spelat 8 matcher på tre dagar.

Båda pojkarna kommer nästa år att ha goda chanser att ta sig till landslagstruppen, vilket är anmärkningsvärt för en så liten förening som Träff.  De börjar nu förbereda sig på att delta även i tävlingar på europeisk nivå.

Bo- Eric Siren