Senaste

Nya medaljörer i våra utemästerskap

Närpesmästerskapen i tennis spelas i sex olika klasser. Ingen av fjolårets guldmedaljörer kunde försvara sina titlar så det blev nya mästare i samtliga klasser  i årets turnering. Richard Sigg vann herrklassen medan Per Göthelid tog guld både i veteranklassen och dubbeln.

Välspelad herrfinal

Herrklassen är den mest prestigefyllda tävlingsklassen. Där kämpade 13 spelare om vem som är bäst i Närpes, då Isac Lindén och Jonathan Ånäs inte deltar. Endast 14 årige Elias Yli-Panula imponerade genom  att lätt gå till semifinal där han besegrade Jacob Otieno i tre set. På andra halvan av schemat vann Richard Sigg sin semifinal över Marcus Bärden i två raka set.

Herrfinalen blev en välspelad uppgörelse. Richard Sigg styrde spelet i första set med 6-2 som resultat. I andra set satt Elias mera tryck i slagen och ökade tempot. Med fin bollkänsla och bra rörlighet tog han setet med 6-0. Tredje set  var jämnt.  Yli-Panula tog ledningen med hela 3-0. Då började Sigg en för honom så typisk upphämtning. Han lyckades styra mera av spelet och gick upp till 6 lika. I tiebreaket var det sedan rutinen som avgjorde till Siggs fördel.

Många matchtiebreak

Motionsklassen är en slags division två i mästerskapen. Bland 15 deltagare  tog sig först seedade Mikael Bengtsson till semifinal via matchtiebreak. Mot Christoffer Sund förlorade han sedan i semifinalen i avgörande set. Även det spelat i form av ett matchtiebreak till tio. På andra halvan överraskade  oseedade Patric Pihlgren med att gå till ända final. Han fortsatte segerraden med att även vinna mästerskapet med siffrorna 6-3,3-6,8-6.

I veteranklassen för spelare över 35 år satt det hårt åt att nå finalen. Richard Sigg behövde tre set för att klara av Christoffer Sund i semifinalen och Magnus Pått  tvingade Per Göthelid till tiebreak i avgörande set i deras semifinal. Per Göthelid blev till slut veteranmästare med finalsiffrorna 6-2,6-4.

Mästerskapen avslutades med dubbeln där 13 par deltog.. Det blev många jämna matcher som avgjordes först i matchtiebreak. Göthelid/Pått visades sig vara det starkaste paret med segersiffrorna 6-2,3-6,10-7 över Wegelius/Nissfolk i finalen. Paret Sigg/ Pihlgren tog hand om bronset efter jämn kamp mot Holm/Lindén. 

Juniorerna på bettet

Juniorerna visar glädjande framsteg. I juniorklassen blev Elias Yli-Panula en klar guldmedaljör. Han slog Zacharaias Eriksson med klara 6-1,6-1 i finalen.  Framåtgående Valter Långell blev bronsmedaljör.

I optimistklassen  för icke rankade spelare gick Långell ända till guldpallen. Han besegrade Zacharias Eriksson efter matchtiebreak som tredje set. Josef Bengtsson tog sin första medalj genom en bronsplats.  

Närpes torde vara den enda stad i landet där man har som tradition att spela om stadsmästerskap. Utemästerskapen är den lokala tennisens höjdpunkt under året och därmed en viktig orsak till den goda bredden bland tennisspelarna.

Bo-Eric Siren

 

På foto fr v. nedre raden: Richard Sigg med Axel, Zacharias Eriksson,Valter Långell,Elias Yli-Panula
Övre raden: Magnus Pått,Christoffer Sund med Zoe,Toni Wegelius,Mikael Bengtsson,Patric Pihlgren
Foto Marie-Helene Bernas-Otieno