Senaste

SILVER I SISTA JUNIOR-FM

Isac Lindén och Jonathan Ånäs lyckades åter en gång erövra en FM medalj i årets finska mästerskap i tennis. Deras sista junior-FM gav dem en utmärkt utdelning i form av silver i dubbel.

De 16 bästa dubbelparen i landet tävlade om FM titlar i Vasa. Tennisföreningen Träff var medarrangör och fick se sina egna elitkillar kämpa sig ända fram till final. Redan i den första matchen satt det dock hårt åt. Paret Salmio/ Strandback har vunnit över Närpespojkarna en gång, men Lindén/Ånäs lyckades den här gången hålla sin högsta nivå och ta kvartsfinalen med 6-4,6-4.

I semifinalen pressade Närpespojkarna på med bra servar och bra nätspel. De var också skarpa i att passera motståndarparet i första set. Men sedan dominerade Byskata/ Saarinen helt i andra set. I det avslutande matchtiebreaket kunde Isac och Jonathan komma igen. De fick en bra start och höll ledningen ända fram till slutsiffrorna 6-2,1-6,10-6.

I finalen var ändå kusinerna Roni och Tuomas Rikkonen det klart bättre paret. De dominerade med hårda servar och stor skicklighet vid nät och låg steget före under hela matchen. Paret Rikkonen vann guldet med 6-3,6-3, men silvret till Närpes var en positiv överraskning även det.

Historiska medaljer

Ånäs och Lindén har därmed spelat sitt sista FM som juniorer. De har därmed erövrar inte mindre än sex medaljer i dubbel under sin karriär. Toppen nådde de som 16 åringar. Då tog de ett historiskt guld i Lahtis. Silver blev det både som 14 åringar och nu som 18 åringar. Därtill blev det brons åren 2012, 2014 och 2017. De är därmed det mest framgångsrika juniorparet någonsin i hela Västra Finland distrikt.

I årets FM lyckades Närpespojkarna inte lika bra i singel. Båda två gick in bland de 16 bästa, men ingendera lyckades ta sig till kvartsfinal. Redan som 12 åring tog Lindén FM brons i singel och sedan gjorde han om det både 2016 och 2017. Jonathan Ånäs vann silver som 14 åring och tog brons också som 16 åring.

Mot alla odds har de hållit sig kvar i landstoppen under alla sina år som juniorer. Efter deras imponerande juniorkarriär tar de nästa år steget upp till seniorklasserna i både nationella och internationella tävlingar.

 

Bosse Siren

 

Foto taget av John Lindén.
fr v Tuomas Rikkonen, Roni Rikkonen, Jonathan Ånäs, Isac Lindén