Senaste

Tennisjuniorerna framåt i Närpesmästerskapen

Sommarens aktiva tennissäsong avslutades med  årets lokala höjdpunkt i form av Närpesmästerskapen inom sex olika klasser. Nya mästare korades i de flesta klasserna och mest framträdande var juniorernas marsch framåt. Elias Yli-Panula steg fram som årets spelare genom att som junior för första gången även bli mästare i herrklassen. Han fick dessutom en speciell statyett som årets elitjunior.

Nya herrfinalister

Det blev nya mästare i nästan alla tävlingsklasser.  Elias Yli-Panula vann juniorklassen både i fjol och i år, men framför allt erövrade han mästartiteln i den mest prestige fyllda klassen. Att vinna herrklassen innebär att man är den bästa tennisspelaren av alla som deltar. Han är emellertid därtill en framstående spelare nationellt, där han rankas som nummer 37 i sin egen åldersklass. Han fick därför dessutom en speciell statyett som årets elitjunior.

Rasmus Krook gjorde en ytterst lyckad insats i herrklassen. Trots ringa tennisträning har han bibehållit sina utmärkta grundslag. Liksom Yli-Panula har han riktigt bra rörlighet och fint bollsinne. Det är alltså frågan om två väldigt likartade spelare som båda bekräftar hur man framgångsrikt kombinerar flera idrottsgrenar.  Efter ett jämnt tiebreak i första set blev det juniorvinst även i denna högsta tävlingsklass. Elias vann den välspelade och ytterst jämna finalen med 7-6,6-4.

Elias Yli-Panula behöll juniortiteln men fick hårt motstånd av uppåtgående Valter Långell. Segersiffrorna skrevs  6-3,6-4. Zackarias Eriksson belade bronsplatsen efter att ha besegrat Pontus Sand med 6-4,6-4.

Juniorerna visade framfötterna

Motionsklassen är en slags division 2. Den vanns av Valter Långell efter en 2-0 seger över Amer Velic.  Zacharias Eriksson lade beslag även på denna bronspeng. Han slog Malik Fajic i en ytterst jämn match om tredje plats med siffrorna 6-3,2-6,13-11.

Optimistklassen är till för de spelare som inte ännu kommit upp på rankinglistan över de 50 bästa spelarna i Närpes. Endast 12 årige Melvin Pått vann finalen över Patrik Asplin  medan debuterande Edin Demorovic tog bronset. I veteranklassen för spelare över 35 år var Richard Sigg  bäst med finalseger över Marcus Bärden.

Dubbeln bjöd på fängslande dueller och  många spännande matcher som i flera fall avgjordes först i matchtiebreak. Stefan Holm och John Lindén överraskade genom att vinna guldet efter gediget samspel mot det rörliga paret Elias Yli-Panula och Melvin Pått. Det satt ändå hårt åt mot de först seedade juniorparet. Finalresultatet blev 4-6,6-3,10-6. Bronset  gick till Magnus Pått och Valter Långell som lyckades besegra Fajic/Velic med 7-5,3-6,10-5.

Sammantaget karakteriserades mästerskapen av att juniorerna visade framfötterna i samtliga klasser där de kunde delta. De var representerade i samtliga finaler, förutom  givetvis veteranklassen. Statyetten för elitjuniorer  beviljas en junior som visat särskilt goda nationella resultat och därtill föredömlig träningsvilja och spelglädje.  De två senaste som fått statyetten var IsacLinden och Jonathan Ånäs. Tennisspelarna har nu avslutat utesäsongen och övergår  till inomhusspel.

   

Bo-Eric Siren

 

Bild av Elias Yli-Panula