Senaste

Tennisjuniorerna kämpade i Hangöveckan

Hangöveckan är en av de största tennisturneringarna i Finland. Staden satsar förutom på sin regatta även på att förstärka sin roll som centrum i Finland för familjetennis. Under tennisveckan spelar ca 700 spelare över 1000 matcher i 38 klasser under 9 dagar. Bland dem är 22 singelklasser och 12 dubbelklasser. Även Närpesspelarna har under åren visat upp betydande framgångar under den här veckan.

I årets Hangövecka deltog 4 Träffspelare. Juniorerna deltog i både juniorklasser och seniorklasser. Framgångsrikast var Elias Yli-Panula som i B-klassen med 47 spelare vann två matcher i högklassig konkurrens. Han inledde med klara 6-2,6-2 i första omgången och ett imponerande 6-1,6-1 mot tredje seedade Jarmo Salonen i andra omgången. I tredje matchens första set spelade Elias på sin egen toppnivå mot Elias Ruusuvuori. I andra set tvingades Yli-Panula ändå ge upp p.g.a. en knäskada. Resultatet skrevs 5-7,1-4 rtd. Ruusuvuori är yngre bror till den välkände finländske landslagsettan Emil, som är bland de 50 bästa spelarna i världen. 

Melvin och Magnus Pått ställde upp i den sympatiska pappa/barn klassen. De hade dock oturen att genast i första omgången stöta på först seedade paret som sedan vann hela klassen med 34 par. Melvin Pått noterade därtill en seger i både pojkar 14 år och i D-klassen. I 14 åringarnas andra omgång blev det sedan en klar förlust mot först seedade Oskari Jämsä. D-klassen var verkligt stor med över 70 spelare. Troligen den största klassen en Närpesspelare någonsin spelat i. Valter Långell vann likaså en match innan det blev stopp i andra omgången.

I klassen för 14 åringar förlorade Långell knappt i matchtiebreak i första omgången. Resultatet 4-6,6-3,11-13 gav honom ändå en plats i den påföljande Lucky looser serien. Där vann han tre matcher och därmed hela trösteserien mot klart svagare motståndare.  

Hangöveckan är ett utmärkt tillfälle att möta nya spelare från hela landet i idealisk tennismiljö. Våra spelare har inte samma förutsättningar att regelbundet kämpa i hård konkurrens som spelarna från storstadsregionerna. Nu fick de både se och möta några av landets bästa inom respektive klass. Erfarenheter av stora evenemang ger tuffhet och en betydligt bredare kunskap av vad som krävs för att utvecklas för att nå större framgångar.

Bo-Eric Siren