Senaste

TRÄFF FIRADE SINA 40 ÅR

Tennisföreningen Träff firade sitt 40 års jubileum i spelandets och samvarons tecken.

Med matcher i tre olika klasser, servering och trivsam atmosfär i perfekt sommarväder  tillbringade tennisvännerna en solig dag i tennisens tecken.

Tennisen i Närpes fick sin början redan på 1950-talet men verksamheten var blygsam.  Aktiveringen på 1970-talet bedrevs inom en tennissektion IF Kraft och år 1979 bildades sedan Träff, som nu alltså fyller 40 år. De största händelserna under de åren är att Närpes nu har tre fullgoda tennisplaner, en god aktivitetsnivå samt att spelarna erövrat 12 FM medaljer med Isac Lindéns och Jonathans Ånäs guld i dubbel som 16 åringar som toppresultat.

Under jubileumsdagen ordnades tre spelklasser i annorlunda former. De bästa spelarna möttes i en Sprint klass där det gällde att vinna två matchtiebreak till tio. De övriga spelade en glasskamp med ett bonussystem som gav alla deltagare likvärdiga chanser att vinna matcher.

Sprint, glasskamp och dubbel

De korta Sprint matcherna spelades, som benämning anger, i snabb takt med 14 deltagare. Björn Nyman höll hög nivå och gick till final med klara vinster i alla matcher.

På den andra halvan av schemat  vann Elias Yli-Panula  två matcher klart och lyckades därtill besegra Mats Lipkin i tredje set i semifinalen. Det var ett riktigt generationsmöte. När Lipkin var 13 år, såsom, Yli-Panula nu, ”bodde” han nästan på tennisplanen. Båda har ungefär likartade meriter. I finalen var Björn Nyman ändå den klart bättre med 10-5,10-4. Elias Yli- Panula tilldelades ett stipendium, beviljat av Finlands Tennisförbund, jubilét till ära.  

Glasskampen hade samlat 18 deltagare. Det är en showbetonad spelform som bara spelas i Närpes. Deltagarna har bonuspoäng som ger dem likvärdiga chanser att vinna, oberoende av deras nivå.

Marko Autios säkra spel förde honom till final efter tre matchvinster. Endast 11-årige Valter Långell spelade upp sig för varje omgång och vann slutligen glasspriset med segersiffrorna 21-14 i finalen mot Autio.

Den tredje tävlingsklassen var en dubbel i ett set. Paret Långell/ Eriksson vann klassen med 6-4 över motståndarparet Autio/Vahlsberg. Därmed fick alla deltagare matcha på sina respektive egna nivåer. Alla deltagare var överens om att det var en verkligt lyckad jubileumsdag.

 

Bo-Eric Siren

 

Generationsmöte mellan Elias Yli-Panula (tv) och den första storspelaren i Närpes, Mats Lipkin (th).

 

 

Semifinalisterna i jubileumssprinten. Richard Sigg och Björn Nyman

 

 

Finalisterna i dubbel. frv Marko Autio,Zackarias Eriksson,Valter Långell,Jan-Erik Vahlsberg

 

 

Spelare med hög nivå: Björn Nyman och Isac Lindén inför uppvisningsmatchen på jubileet