Senaste

Valter Långell Närpesmästare även inomhus

Efter en välspelad final i årets mästerskap inomhus  kunde junioren Valter Långell krönas till mästare. Jens Nygård och Långell möttes även ifjol i finalen. Då vann Nygård, men sommaren 2023 tog Långell steget upp på guldpallen. Nu lyckades han följa upp med en mästartitel till. I motionsklassen segrade Andreas Kronlund. Elias Yli-Panula tävlat med framgång i Sverige. 

I herrklassen var Nygård och Långell på en egen nivå för sig över övriga deltagare. Långell besegrade Magnus Pått med klara  siffror i semifinalen och Nygård vann över Melvin Pått   med  6-1,6-4. I finalen presterade båda finalisterna utmärkt tennis. De började med att bryta varandras servar ända till 3 lika. Efter det lyckades de hålla sina egna servar till 5 lika. Långell hade då tre setbollar, men Nygård räddade alla tre och tog setet till tiebreak. Jämnheten kom fram också i tiebreaket där spelarna följdes åt till 3-3, 6-6 och 8 lika innan Långell slutligen tog hem setet efter en dryg timmes duellerande.

I andra set höll Långell på att rinna iväg till 3-0, men Nygård visade upp sitt välkänt starka psyke. Med utmärkt rörlighet och fin bollkänsla kämpade han sig till 2-2. Långell spelade allt mera avslappnat med bra tryck i bollarna. Nygård har en exceptionell förmåga att hämta upp även svåra bollar. Vid 3-3 drog Långell ändå ifrån till setvinst med 6-3 och därmed även mästartiteln. Långell går stadigt framåt och har nu, sina unga år till trots, en sådan tyngd i grundslagen och tillräckligt vassa servar och volleyslag för att ingen av de övriga närvarande Närpesspelarna rår på honom.

I bronsmatchen möttes Melvin och Magnus Pått. Det torde ha varit första gången någonsin far och son möts i en medaljmatch i Närpesmästerskapen. Den 16 årige sonen var starkare med 6-3,6-4.

Andreas Kronlund fick kämpa sig igenom ett matchtiebreak mot Alexander Nordberg för att komma till finalen i motionsklassen. John Lindén tog den andra finalplatsen efter klar seger över Angela Zlatkovic. I motionsfinalen möttes två mycket jämnstarka spelare. Kronlund var den rörligare och bollsäkrare av de två, medan Lindén var mera offensiv med fina avslut vid nätet. Kronlund utgick som segrare med 6-4,6-4. Alexander Nordberg lade beslag på bronsmedaljen efter 6-2,6-3 seger över Zlatkovic.

I Sverige har Elias Yli-Panula tränat i Umeå idrottsgymnasium. I vinterns regionmästerskap för norra Sverige deltog 30 deltagare. Träffspelaren var fjärde seedad men tog sig ända till finalen och därmed en silverplats i Norra Sveriges region. En utmärkt prestation. Nu håller han på med att utreda möjligheterna att med sina tennismeriter komma in i ett amerikanskt college på hösten. 

Bo-Eric Siren